Minden, amit a kisadózó vállalkozás alapításról tudni akartál. Ki lehet katás egyéni vállalkozó? Mi az a kata keret? Kell-e könyvelő? Mennyi jövedelme és költsége lehet egy katás vállalkozónak? Mi az a vélelmezett munkaviszony? Nagyon népszerű ez az adózási forma jelenleg, de kinek jó és kinek nem éri meg? Mire kell nagyon figyelni egy katás egyéni vállalkozónak? A cikk végére tudni fogod, hogy Te katás legyél-e vagy sem.

Közel 534 400 egyéni vállalkozás volt 2019 év végén a KSH adatai szerint. Ebből több mint 300 ezer vállalkozás katás. Tehát nagyon népszerű ez az adózási forma. Nem is csoda: nagyon kedvező és egyszerű.

Hogyan legyek katás egyéni vállalkozó?

Miben van a kata szuperereje?

Annyira hihetetlenül kedvező és egyszerű a katás adózás, hogy biztosan sokakban felmerül, hogy miért. A kisadózók tételes adóját a gazdaság fehérítése érdekében hozták létre. Hogy visszaszorítsák a csalást és trükközést a kisvállalkozók körében. Mit jelent ez? Amikor jött a szobafestő, akkor nem adott számlát. Lehet, hogy nem is volt vállalkozása, feketén dolgozott. Ha volt is, akkor is minimálbérre volt bejelentve, hogy az így megnyert járulékot is zsebre tehesse.

Biztosan hallottad már a számla vásárlás fogalmát. A vállalkozók a nyereségük és az adójuk csökkentése érdekében fiktív számlákat vásároltak más cégektől, ami illegális. A NAV ezt figyeli és bünteti. De ennek ellenére is megtették a magyar vállalkozók, mert nem tudták vagy akarták megfizetni a nyereségük adóját.

“Nagyon kedvező és egyszerű.”

A kata a fenti trükközéseket feleslegessé tette. Nincs több számla vásárlás, nincs többé számla nem adás, nincs többé be nem jelentett bér. Miért? Mert teljesen mindegy mennyi a költséged, teljesen mindegy mennyi a bevételed (éves 12 millió forintig), ugyanannyi tételes adót kell megfizetned rá. Nem érdeked trükközni, máris bevallod a bevételedet, és igen, fehéredik a gazdaság. Papíron nő a foglalkoztatottság és a GDP. Mindenki jól járt.

Ki legyen katás egyéni vállalkozó?

A kisadózókról szóló törvény (2012. évi CXLVII. törvény) alapján katás lehet az egyéni vállalkozó, egyéni cég, csak magánszemély taggal rendelkező bt és kkt, illetve az ügyvédi iroda.

A kata azoknak jó választás, akik átlagos nettó havi bevétele maximum 1 millió forint. Fontos, hogy a bevételre vonatkozik a kata keret, teljesen mindegy, hogy mennyi költséged van mellette. Ebből látszik, hogy főleg a szolgáltató vagy szabadúszó vállalkozóknak ideális, akiknek nem jelentős a költsége.

Mire nem jó a kata?

Általában akkor nem jó választás katásnak lenni, ha kereskedelmi tevékenységet végzel (webshop, dropshiping, fizikai üzlet). Persze ki kell számolni, mert ha elég nagy az árrésed, és a bevételed éves 12 millió forint alatt van, akkor is lehet kedvezőbb, mint a “normál” adózás. De ha meghaladod a keretet, akkor nem a nyereségre, hanem a bevételre fogod megfizetni a 40%-os adót. Lehet, hogy ez már nem kedvezőbb számodra.

A kata keret értelmezése

A kata keret maximum 12 millió forint éves bevételt jelent. Vagyis nincs megszabva havi maximum, lehet több bevételed egy hónapban. Mi történik, ha meghaladod ezt a keretet? Nem dől össze a világ nyugi, csak a kerethatár feletti rész után 40% adót kell befizetned.

Akkor kell figyelni, amikor nem 12 hónapot vagy katás egy évben. Ennek oka lehet, hogy év közben lettél katás, vagy vmiért kiléptél az adókörből. Például, ha április 24-én lettél katás, akkor 9 hónapra kell arányosítani a keretet, vagyis 9 millió forint lesz a kata kereted.

Mennyi katát kell fizetni?

Három adómérték van, amit havonta kell megfizetni, következő hónap 12-ig:

 • Főállású kisadózó 50 ezer forintot fizet
 • Nem főállású adózó (akinek van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya vagy nappali tagozatos hallgató) 25 ezer forintot fizet
 • Főállású adozó magasabb összegű tételes adót is fizethet, ez 75 ezer forint. Ez arra jó, hogy magasabb a nyugdíj alapod és a szolgálati időd, amit majd nyugdíjkor számít.

A rád vonatkozó összeget minden hónapban be kell fizetni, ha volt bevételed, ha nem. Kivétel persze a táppénz, csed, gyed vagy a szüneteltetés alatt.

Hogyan legyek katás egyéni vállalkozó
Mennyit fizet a katás egyéni vállalkozó?

Mit vált ki a kata?

 • vállalkozói szja, osztalékalap utáni adó (egyéni vállalkozó esetén)
 • társasági adó (bt és kkt esetén)
 • szja és járulékok
 • szociális hozzájárulási adó és szakképzési járulék

Nem csupán a fentiek megfizetését váltja ki, hanem a megállapításukat és a bevallásukat is. Ami azért is szuper, mert nem kell felesleges nyilvántartást vezetni például a költségekről vagy más könyvelési tételekről.

A kata nem váltja ki az áfát. Alanyi adómentességet kell választanod ahhoz, hogy ne kelljen áfát felszámítanod, könyvelned. Ennek a határa szintén 12 millió forint. Cserébe a megvásárolt termék áfáját sem tudod levonni.

A kisadózók az iparűzési adó tekintetében is egyszerűbben és kedvezményesebben járhatnak el. Választhatnak, hogy normál számítással vagy 2×25 ezer megfizetésével rendezik az adót.

Kell-e egy katásnak könyvelő?

Ha ilyen egyszerű minden, felmerül a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán könyvelőre. Egyéni vállalkozónak nem kötelező könyvelőt fogadnia. A katásnak sem. Te magad is beküldheted a bevallásokat, vezetheted a nyilvántartást. Azt kell eldöntened, hogy meg akarod-e tanulni és csinálni. Vannak már erre szakosodott oktatások, képzések. Ha boldogulsz az ügyfélkapuval, a NAV bevallás kitöltőjével és a törvényekkel, akkor meg tudod csinálni.

“Egyéni vállalkozónak nem kötelező könyvelőt fogadnia.”

+TIPP: Ha úgy döntesz, hogy te fogod csinálni a könyvelést, mert van kedved és belefér az idődbe, akkor is ajánlatos konzultálni egy könyvelővel. 1-2 óra tanácsadáson elmondja, hogy mikre kell figyelni, mit hogy kell csinálni, vagy mik azok a sarokpontok, ahol már újra fel kell venned könyvelővel a kapcsolatot.

A kata mellé a legtöbben áfa alanyi mentességet is választanak. Önmagában ez nem mentesít 100%-ban az áfa alól, vannak bizonyos esetek, amikor be kell adni az áfa bevallást. Például külföldi ügylet vagy speciális értékesítés. Ha tudod, mikor kell szakember segítségét kérned és meg is teszed, akkor minden rendben, nem fogsz hibázni.

Ha se időd, se kedved, akkor mindenképpen bízd könyvelőre még a katás egyéni vállalkozást is. Ha nincs időd jól megcsinálni vagy nincs kedved, akkor nagy valószínűséggel hibázni vagy mulasztani fogsz.

Hol tudsz bejelentkezni a kata hatálya alá?

Katás egyéni vállalkozást ugyanúgy kell létrehozni, mint egy normál egyéni vállalkozást. Ügyfélkapus regisztrációval be kell jelentkezned a Webes Ügysegéd honlapján. Az egyéni vállalkozást kell választani, majd lépésenként végigvisz az ügysegéd a bejelentőn. Amikor a katás részhez érsz, akkor válaszd a „bejelentkezem a kisadózó vállalkozások tételes adója alá ezzel együtt magamat, mint magánszemélyt kisadózóként bejelentem” lehetőségre. Majd nyilatkozz arról, hogy főfoglalkozású leszel, vagy van heti 36 órát meghaladó munkaviszonyod.

Mit könyveljen egy katás egyéni vállalkozó?

A katáról szóló törvény azt mondja, hogy a bevételekről kell nyilvántartást vezetni. A számlákat folyamatosan, időrendben, ellenőrizhető módon kell rögzíteni. Módosítani, törölni csak bizonylattal lehet, vagyis a számlát is módosítani vagy sztornózni kell ahhoz, hogy megfelelően rögzítsd.

Milyen adatokat kell tartalmazni a katás bevételi nyilvántartásnak?

 • sorszám
 • bizonylat (számla) sorszáma
 • bevétel összege
 • bevétel megszerzésének időpontja

Milyen bevallást kell beküldeni?

Minden hivatalos intézkedéshez kell Ügyfélkapu regisztráció. Ezt magánszemélyként is megéri megcsinálni, de vállalkozóként kötelező.

A kisadózó nyilatkozatot február 25-ig kell beadni. Ezt kétféleképpen teheted meg. Az egyik, hogy telepíted a gépedre a NAV bevallás kitöltőjét, és beküldöd a 19KATA nyomtatványt. A másik lehetőség az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás, ezzel online lehet kitölteni a nyilatkozatot ügyfélkapus bejelentkezés után.

A bevétel mellett arról is nyilatkozni kell, hogy kinek állítottunk ki 1 millió forintot meghaladó értékben számlát. Erre azért van szükség, hogy az adóhatóság kiszűrhesse a bújtatott munkaviszonyként vállalkozókat. A cégeknek is nyilatkozni kell azokról a kisadózókról, akik 1 millió forint felett adtak számlát. Szóval nincs nehéz dolga a NAV-nak, ha ellenőrizni akar.

Mi az a vélelmezett munkaviszony?

A kata adózási forma nem arra lett kitalálva, hogy egy cég alkalmazottai egyszercsak egyéni vállalkozóként számlázzanak ugyanannak a cégnek, ugyanazért a munkáért. Így a cégnek nem kell megfizetni az adókat és járulékokat, ami sokkal sokkal kedvezőbb lenne.

Szerencsére a kata törvény konkrétan leírja, hogy ha vélelmezi az adóhatóság a munkaviszonyt, akkor mivel lehet azt megdönteni. Ha az alábbi 7 feltételből minimum 2 teljesül, akkor a vélelem megdőlt, vagyis nem beszélhetünk bújtatott munkaviszonyról. Erre érdemes felkészülni, megfelelően dokumentálni, hogy a bizonyítással ne legyen probléma.

 • Nem csak te végzed vagy végezheted a tevékenységet
 • A naptári éves bevételed több, mint felét nem egy cégnek számláztad
 • A partner cég nem utasított arra, hogyan végezd el a tevékenységedet
 • A tevékenységet a saját tulajdonú ingatlanodban végzed
 • Az eszközök, amiket használsz nem a partner cég biztosította
 • Te mondod meg, hogy mikor és hogyan végzed a tevékenységedet
 • Ha egy cégnél munkaviszonyban állsz vagy tag vagy, akkor az éves bevételed több, mint fele ne ettől a cégtől legyen

“érdemes felkészülni, megfelelően dokumentálni”

Meddig lehetsz katás egyéni vállalkozó?

Ha katás akarsz maradni, akkor nem árt tudni, hogy mivel veszélyezteted a státuszod. Ez tényleg annyira kedvező adózás, hogy nem éri meg trükközni, csalni meg pláne. Ameddig ez az adózási forma a legjobb számodra, nagyon figyelj, hogy ne veszítsd el. Persze hibázni lehet, de ha mindig szabályosan próbálsz eljárni, és megfelelően tájékozódtál, akkor nagy baj nem lehet.

Mivel kockáztatod, hogy katás lehess?

 • Ha lebuksz, hogy nem adtál számlát vagy nyugtát
 • Ha be nem jelentett munkavállalót foglalkoztatsz
 • Ha igazolatlan eredetű árut forgalmazol
 • Év végén 100 ezer forintot meghaladó adótartozásod van

“ha mindig szabályosan próbálsz eljárni, és megfelelően tájékozódtál, akkor nagy baj nem lehet”

Mire kell figyelni egy katás egyéni vállalkozónak?

 • Az értékesítésről számlát kell kiállítanod, amin fel kell tüntetned, hogy “KISADÓZÓ”. Erre azért van szükség, hogy a partnereid is tudják, hogy az adott számla egy katás vállalkozótól van. Emlékszel, nekik is kell adatot szolgáltatniuk, ha egy katástól 1 millió forint feletti számlájuk van. Ha nem írod rá, akkor honnan tudnák. Ennek az elmulasztását akár 500 ezer forintig is büntetheti a NAV.
 • A számlákat (sztornót és módosításokat is) és a bevételi nyilvántartást a kiállítás évét követő 5 évig kell megőrizni.
 • Nem lehet katásként saját ingatlant bérbeadni. Ha ez megtörténik, akkor kikerülsz a kata adózás alól.
 • Ha árut értékesítesz, akkor is meg kell őrizni a számláját, ha nem tudod elszámolni költségként. A számlával igazolod az áru eredetét.

Most már a legfontosabb dolgokat tudod a kisadózók tételes adójáról. Ha vállalkozás alapításon gondolkozol, ez is hasznos lehet számodra: Hogyan és milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Legyél tudatos, csináld okosan, sok sikert!